wtorek, 24 lutego 2015

Kurczak z pieczarkami

Przepis na kurczaka z pieczarkami


Lubię składać danie z kilku przepisów znalezionych w Internecie, z 2-3 przepisów biorę to co najlepsze lub biorę pod uwagę to co akurat mam w domu (najczęściej tak jest) i tworzę swoje niepowtarzalne danie.

Składniki:

  • pieczarki, pudełeczko 250g,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ewentualnie gęsta śmietana),
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, olej.


Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z olejem. Solimy i smażymy. W między czasie dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.



Kurczaka kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, i wrzucamy na drugą patelnię z olejem.

Gdy mięsko się podsmaży odlewamy to w czym pływa (nie wiem jak to nazwać, zalewa?) do kubka i dodajemy jogurt, paprykę i ewentualnie trochę pieprzu.

Do kurczaka dodajemy usmażone pieczarki i zalewamy sosikiem.

Z racji tego, że byłam już strasznie głodna podałam danie z makaronem. Myślę, że dużo lepsze będą ziemniaki.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz